Skal du kjøpe akevitt, men usikker på hvilken?
Her kan du få litt hjelp på veien.
Aalborg Jubliæums Akvavit
Alkoholstyrke: 42% vol
Serveringstemperatur: Avkjølt, men kan drikkes romtemperert
Råstoff: kornsprit, krydder
Produsent: Aalborg-Akvavit
Aalborg Jubilæums Akvavit er en gylden akevitt til spesielle anledninger. Det er dill i selskap med koriander, som først og fremst karakteriserer denne rene, fruktaktige akevitten. Stjerneanais og sitrus kan også kjennes, og det hele avsluttes med en pikant, brent preg i retning karamell.
Vår anbefaling:
Fisk, fugl. Anbefales spesielt til smørstekt fiskefilet eller annen pannestekt fet fisk.
Tilgjengelig i alle vinmonopolets butikker, unntatt Kristiansand
Aalborg Taffel Akvavit
Alkoholstyrke: 45% vol
Serveringstemperatur: Avkjølt
Råstoff: Kornsprit, krydder
Produsent: Aalborg-Akvavit
Akevitten har en meget ren kommenduft, som kun understøttes av litt appelsin - nesten på antydningens nivå.
Aalborg Taffel Akvavits oppskrift har vært den samme siden 1846 "Rød Aalborg". Den har vært identisk i alle år; en krystallklar, karakterfull akevitt.
Vår anbefalning:
Fisk, spesielt sild
Tilgjengelig: Oslo Lufthavn Gardermoen (avgang), Bergen, Trondheim og Stavanger
Bergens Aquavit 1818
Alkoholstyrke: 41.5 %
Serveringstemperatur: 14-16 C
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 12 mnd
Råstoff: Potetsprit, krydder
Smakskraft akevitt: 5
Produsent: Arcus
Bergens Aquavit 1818 er basert på en gammel resept fra H. R. Martens Brenneri i Bergen. Med denne utsøkte aquavit gjennopplives de stolte bergenske brennevinstradisjoner som strekker seg tilbake til 1531. Denne akevitten er en tradisjonell karveakevitt. Modning på sherryfat har avrundet det klassiske krydderbildet med karve og anis. Akevitten egner seg utmerket til sild, speket eller gravet fisk og andre tradisjonelle norske matretter.
Vår anbefaling:
Sild, smaksrik norsk tradisjonskost.
Tilgjengelig: Oslo Lufthavn Gardermoen (avgang) og Bergen
Fru Lysholm Aquavit
Alkoholstyrke: 38.0 %
Serveringstemperatur: 14-16 C
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 2 år
Druetype/råstoff: Potetsprit og krydder
Smakskraft akevitt: 2
Produsent: Arcus
Fru Lysholm Aquavit har lys gyllen farge, mild, harmonisk duft av krydder med hovedvekt på karve og anis samt forsiktige, integrerte sherry- og vaniljetoner fra fatlagringen. Utsøkt mild og spesielt velavrundet smak, elegant krydderbilde med noe sødme fra lagringen på sherryfat.
Vår anbefaling:
Tradisjonelle norske retter med mild til middels smaksstyrke, skinkestek, lyst kjøtt. Nydelig følge til grillede kamskjell.
Tilgjengelig: I alle vinmonopolets butikker
Gammel Opland
Alkoholstyrke: 41.5 %
Serveringstemperatur: Romtemperert
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 26-28 mnd
Drikkeklar drikkeklar
Druetype/råstoff Potetsprit, krydder
Smakskraft akevitt 4
Produsent: Arcus
Gammel Opland har gyllen farge, avdempet krydderduft med vaniljetoner fra fatlagringen. Smaken er velbalansert med et behagelig krydderpreg og mild harmonisk karakter.
Vår anbefaling:
Lutefisk og tradisjonell julemat.
Tilgjengelig: I alle vinmonopolets butikker
Gammel Reserve
Alkoholstyrke: 41.5 %
Serveringstemperatur: Romtemperert
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 3 år
Druetype/råstoff: Potetsprit og krydder
Smakskraft akevitt: 5
Produsent: Arcus
Dyp gyllen farge, kompleks krydderaroma med overtoner av vanilje. Smaken utfylles av rike kryddertoner og et integrert eikepreg.
Vår anbefaling:
Tradisjonell julemat, røkt og saltet kjøtt, samt lutefisk og rakfisk
Tilgjengelig: I alle vinmonopolets butikker
Gilde Juleaquavit
Alkoholstyrke: 40.0 %
Serveringstemperatur: Romtemperert
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 2,5 år
Produsent: Arcus
Gilde Juleaquavit varierer i smak og har nytt design fra år til år. Uansett årgang er juleakevitten alltid det optimale følge til tradisjonell norsk julemat. Gilde Juleaquavit 2006 er en smaksrik og velkomponert akevitt med dyp gyllen farge og duft av krydder med innslag av sherry og vanilje. Lagringen på eikefat gir en fin avrunding.
Vår anbefaling:
Svinestek, ribbe og annen tradisjonell norsk julemat
Tilgjengelig i alle vinmonopolets butikker.
Gilde Non Plus Ultra
Alkoholstyrke: 41.5 %
Serveringstemperatur: Romtemperert
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 12 år
Druetype/råstoff: Potetsprit og krydder
Smakskraft akevitt: 5
Produsent: Arcus
Dyp gyllenbrun farge, rik og rasepreget aroma med fremtredende vaniljepreg. Fyldige, godt integrerte smakstoner, lang og harmonisk ettersmak.
Vår anbefaling:
Serveres fortrinnsvis til kaffen som avec.
Tilgjengelig i alle vinmonopolets butikker
Gilde Skalldyrs Aquavit
Alkoholstyrke: 38.0 %
Serveringstemperatur: 12 - 14 °C
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 3 mnd
Druetype/råstoff: Potetsprit, krydder
Smakskraft akevitt: 3
Produsent: Arcus
Gilde Skalldyrs Aquavit har lys gyllen farge, ren, mild og aromatisk dillkarakter i duften med tydelig preg av grønn dill. Utsøkt mild og vel avrundet smak. Elegant krydderbilde med ren og harmonisk dillkarakter.
Vår anbefaling:
Krabbe, kreps, reker, gravet og røkt fisk
Tilgjengelig: Oslo Lufthavn Gardermoen (avgang), Kristiansand, Stavanger og Trondheim
Løiten Export
Alkoholstyrke: 40.0 %
Serveringstemperatur: Romtemperert
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 3-6 mnd
Druetype/råstoff: Potetsprit og krydder
Smakskraft akevitt: 3
Produsent: Arcus
Lys gyllen farge, sitrustoner i nesen sammen med svak sherrytouch. Kompleks krydderstil, lett og elegant karakter.
Vår anbefaling:
Sild, grillet laks, speket og gravet fisk
Tilgjengelig: Oslo Lufthavn Gardermoen (avgang og ankomst) og Bergen
Løitens Sommer Aquavit
Alkoholstyrke: 40.0 %
Serveringstemperatur: 14-16 C
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 6-9 mnd
Druetype/råstoff: Potetsprit og krydder
Smakskraft akevitt: 3
Produsent: Arcus
Lys gyllen farge, duft av krydder og vanilje. Ren og mild krydderkarakter, avrundet stil.
Vår anbefaling:
Fisk, skalldyr, lyst kjøtt som kylling og kalkun, sommerens spekemat eller grillmat. Utmerket også i longdrinks.
Tilgjengelig i alle vinmonopolets butikker
Lysholm Bacalao Aquavit
Alkoholstyrke: 41.5 %
Serveringstemperatur: 16-18 °C
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 6-9 mnd
Druetype/råstoff: Potetsprit, krydder
Smakskraft akevitt: 6
Produsent: Arcus
Lysholm Bacalao Aquavit har gyllen farge, rikt og kraftig krydderbilde med diskret innslag av pors. Solid og elegant eikekarakter.
Vår anbefaling:
Retter av klippfisk
Tilgjengelig: Oslo Lufthavn Gardermoen (avgang) og Kristiansand
Lysholm Linie
Alkoholstyrke: 41.5 %
Serveringstemperatur: Romtemperert
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 16 mnd
Druetype/råstoff: Poteter. Karve.
Smakskraft akevitt: 4
Produsent: Arcus
Lysholm Linie er verdens eldste akevittmerke. Dette er en klassisk sherrymodnet akevitt, sendt over linjen til Australia. Lys gyllen farge, moden krydderduft , smaken er godt sammensatt av eik, sherry, karve og anis.
Vår anbefaling:
Utmerket til svinestek, rakefisk og spekemat, ypperlig allround akevitt til det store julebordet.
Tilgjengelig i alle vinmonopolets butikker.
Lysholm Trondhjemsaquavit
Alkoholstyrke 41.5 %
Serveringstemperatur: Romtemperert
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 3 år
Druetype/råstoff: Potetsprit og krydder
Smakskraft akevitt: 5
Produsent: Arcus
Dyp gyllen farge, moden og vellagret Lysholm med krydrede fataromaer, snev av lakris i smak, konsentrert avslutning.
Vår anbefaling:
Gjerne som avec til kaffen, julemat, kraftige kjøttretter.
Tilgjengelig: Oslo Lufthavn Gardermoen (avgang) og Trondheim
Nors Aquavit Gavepakke 10x5 cl
Alkoholstyrke: 41.0 %
Serveringstemperatur: Romtemperert
Lagret på fat: Ja
Druetype/råstoff: Potetsprit, krydder
Produsent: Arcus
Norsk Aquavit - gaveeske som består av 10 utvalgte norske aquaviter basert på gamle originalresepter.
Tilgjengelig: Oslo Lufthavn Gardermoen (avgang og ankomst), Bergen, Stavanger og Trondheim
Simers Oslo Aquavit
Alkoholstyrke: 41.5 %
Serveringstemperatur: Romtemperert
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 5 år
Druetype/råstoff: Potetsprit, krydder
Smakskraft akevitt: 6
Produsent: Arcus
Simers Oslo Aquavit er modnet over 5 år på utvalgte sherryfat. Her møter du en fin avstemt duft av krydder med hovedtrekk av karve og med overtoner av vanilje,sherry og anis. Akevitten har et kompleks og kraftig krydderpreg, samtidig som den er fint avrundet med rene krydder-, sherry- og eiketoner i ettersmaken.
Vår anbefaling:
Tradisjonell norsk kost som lutefisk, rakfisk og røkt og saltet kjøtt. Avec.
Tilgjengelig: Oslo Lufthavn Gardermoen (avgang og ankomst)
Simers Taffel
Alkoholstyrke: 41.5 %
Serveringstemperatur: 12-14 C
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 6-9 mnd
Druetype/råstoff: Potetsprit og krydder
Smakskraft akevitt: 5
Produsent: Arcus
Helt lys farge, kraftig krydderduft med hovedvekt på karve. Smaken er kraftig og kompleks med elegant avrunding.
Vår anbefaling:
En selvfølge til sildebordet, utmerket til kraftig og fet mat, spesielt til retter med surkål.
Tilgjengelig: Oslo Lufthavn Gardermoen (avgang), Bergen og Kristiansand
Skipper Worse Aquavit
Alkoholstyrke: 38.0 %
Serveringstemperatur: Romtemperert
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 5 år
Druetype/råstoff: Potetsprit, krydder
Smakskraft akevitt: 5
Produsent: Arcus
Skipper Worse Aquavit har vært lagret på brukte sherryfat i over fem år. Det har gitt akevitten et utsøkt og harmonisk eikepreg. Smaken er mild, med en god avrunding og et avdempet krydderbilde. I tillegg er den beriket med fine toner av røykt malt, en smaksretning som var svært vanlig for akevitter laget på Skipper Worses tid.
Vår anbefaling:
Drikkes alene, med isbiter eller til skummende øl.
Tilgjengelig: Oslo Lufthavn Gardermoen (avgang)
Steinvikholm Aquavit
Alkoholstyrke 40.0 %
Serveringstemperatur: 16-18 C
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 12 mnd
Drikkeklar drikkeklar
Druetype/råstoff: Potetsprit og krydder. Malt.
Smakskraft akevitt: 4
Produsent: Arcus
Steinvikholm Aquavit er smaksatt med røykt malt fra Stjørdal. Akevitten har gyllen farge, kompleks og godt avstemt krydderkarakter med fin avrunding og integrert røykpreg.
Vår anbefaling:
Røykt kjøtt, fisk eller som longdrink med is og vann.
Tilgjengelig: Trondheim
Skipper Worse Aquavit
Alkoholstyrke: 38.0 %
Serveringstemperatur: Romtemperert
Lagret på fat: Ja
Lagringstid: 5 år
Druetype/råstoff: Potetsprit, krydder
Smakskraft akevitt: 5
Produsent: Arcus
Skipper Worse Aquavit har vært lagret på brukte sherryfat i over fem år. Det har gitt akevitten et utsøkt og harmonisk eikepreg. Smaken er mild, med en god avrunding og et avdempet krydderbilde. I tillegg er den beriket med fine toner av røykt malt, en smaksretning som var svært vanlig for akevitter laget på Skipper Worses tid.
Vår anbefaling:
Drikkes alene, med isbiter eller til skummende øl
Tilgjengelig: Oslo Lufthavn Gardermoen (avgang) og Stavanger
O.P. Anderson Aquavit
Alkoholstyrke: 40% vol
Serveringstemperatur: Romtemperert, kan serves noe avkjølet.
Råstoff: kornsprit, krydder
Produsent: Aalborg-Akvavit
O.P. Anderson Aquavit ble lansert i 1891 til ære for den svenske industri mannen med samme navn. Er en Kommenakevitt med noter av andre aromatiske krydder deriblant fennikel. En stert av anis gir både duft og smak et ekstra piff, som gjør denne svenske klassikeren til noe helt spesielt.
Vår anbefalning
O.P. Anderson Aquavit er en velegnet ledsager til de fleste retter, men spesielt til kryddersild, røkt laks og velmodnede oster passer denne akevitten godt. På grunn av den komplekse og kraftige smaken er O.P. ANDERSON Aquavit som skapt til de fleste krydrede retter, men en bør unngå retter med et søtere smak.
Tilgjengelig: Oslo Lufthavn Gardermoen (avgang), Bergen, Stavanger og Trondheim
Står du fortsatt overfor Valgets Kval, og fortsatt usikker på hvilken akevitt du skal velge, sjekk da Akevitt Guiden: http://www.matinorden.no/drikke/akevitt-guiden/