lysholm_aqua_1.jpgRoald Amundsen nådde Sydpolen den 14. desember 1911, og med seg på reisen hadde han Aquavit No. 1 fra Jørgen B. Lysholm. I anledning 100års-jubileet er det tappet opp en spesialvariant av Lysholm Aquavit No. 1.

Aquavit No. 1 Polarakevitt består av tre ulike serier á 1911 flasker, med bilder og små historier fra sydpolekspedisjonen på baksideetikett. De tre seriene er nummerert fra 1 til 1911.
    Ett av bildene på flaskens bakside er fra Framheim, Amundsens base i Antarktis, og det som trolig er feiringen av 17. mai. Jørgen B. Lysholm i Trondheim sponset ekspedisjonen med 16 kasser Aquavit No 1, og en av flaskene ses i foran i bildet.
    Kompasset var svært viktig for ferden over den hvite innlandsisen. Amundsen hadde med fire spritkompass og et vanlig lommekompass. På forhånd gjorde Amundsen fabrikanten oppmerksom på at den strenge kulden krevde at det ble brukt renest mulig sprit i kompassene. Dette ble neppe tatt alvorlig, kompassene frøs før akevitten.
 
Modnet på Hurtigruten
Aquavit No. 1 Polarakevitt har modnet på Hurtigrutens skip M/S Fram og har den klassiske Lysholmstilen. Karve og anis er fremtredende, sammen med et solid eikepreg - svært lik den Aquavit No. 1 Amundsen hadde med til Sydpolen.