helstromForfatter: Eyvind Hellstrøm

Enkel, tiltrekkende kokebok om norsk tradisjonsmat som lutefisk og pinnekjøtt, som millioner av nordmenn lager og spiser høst og vinterstid. Tiltrekkende og emosjonelt tilfredsstillende. Boken inneholder oppskrifter på tradisjonell norsk julemat, enkelte av rettene tilberedt med en ny vri, og noen retter som passer til julen hentet fra andre kjøkken. Oppskriftene er delt inn etter forretter, hovedretter og desserter.

akevittbokForfatter: Tonstad, Per Lars

Akevitten havner på toppen av pallen når nordmenn skal rangere sin nasjonaldrikk. I over to hundre år har vi elsket vår akevitt; Det er et selvsagt tilbehør til kraftige retter og i julehøytiden. Etter hvert er den blitt minst like populær til sjømat og annet godt om sommeren, eller bare bar - når som helst. Før i tiden var akevitt godt gjemt og kom kun opp på bordet for en snarvisitt eller to før den måtte tilbake i skammekroken. Mange akevittvenner har jobbet hardt og lenge for å innlemme sin favoritt i det gode selskap. Nå ser det ut til at vi er i ferd med å opparbeide en stolthet og kanskje til og med en positiv drikkekultur i Norge. Det hele begynte med en lang sjøreise tur-retur Trondheim for 200 år siden. Denne boka loser deg gjennom den farefull ferden, introduserer deg for det nesten utdødde bøkkerfaget og tar deg med på en vakkert illustrert reise gjennom en del av den norske kulturhistorien. Som en smakfull avslutning lærer du om akevitt som ingredienser i matoppskrifter og drinker, og du får en nyttig guide til de fleste av akevittene som er i salg hos Vinmonopolet, med forslag til hvordan de best kan nytes. Forordet er skrevet av Jahn Otto Johansen, en nestor i mat og drikkefaglig sammenheng i Norge. Vi samstemmer i hans oppfordring til å hylle akevitten, dette "Livets vann" i fra nord. Skål!

Denne boka presenterer akevittens historie i tekst og bilder, og gir et innblikk i hvordan det hele begynte med en sjøreise tur-retur Trondheim for over 200 år siden. Vi får høre om det nesten utdødde bøkkerfaget og om akevitt som ingrediens i drinker og matoppskrifter. I tillegg får vi en guide til de fleste av akevittene som er i salg hos Vinmonopolet, samt forslag til hvordan de kan nytes. Med bibliografi.

akevittbok2Boka tar for seg akevittens historie, og ser på den særegne fatmodninga, de helbredende virkningene den skal ha, ingrediensene og linjeoverfarten. Den presenterer dagens akevittsortiment, har tips for servering og mattilbehør, og tips for hvordan vi skal smake på de forskjellige akevittene.

livetsvann

Forfatter: Lene Aarnes Westerhaug

En rikt illustrert og nydelig designet bok som knytter vår akevitt til europeisk brennevinshistorie tilbake til middelalderen. Her var alkohol i ulike former nært forbundet med både overtro og -sanselighet, og deretter legevitenskapen - før den ble et utbredt rusmiddel. Vår egen nasjonaldrikk har hatt en parallell utvikling. Samtidig er den tett forbundet med lokale urte- og kryddertradisjoner og våre langveisfarende skip. Boka forteller om sentrale kvinner i europeisk og norsk brennevinshistorie: På 1500-tallet ledet den danskfødte prinsesse Anna an i Europas akevittutvikling, og 300 år senere ble trondhjemsrederen Catharina Lysholm den norske linjeakevittens jordmor. Lene Aarnes Westerhaug er journalist (og bibliotekar) med spesialstudier i mat- og vin journalistikk. Illustrasjoner er hentet fra en rekke historiske arkiver, dessuten har billedredaktør og fotograf Nadin Martinuzzi tatt en rekke foto av meget høy kvalitet.